De werking van de massage zit vanzelfsprekend in de bekwaamheid van de masseur en de kwaliteit van de massageolie.
Ook minder voor de hand liggende zaken als aanraking, aandacht, warmte en ontspanning hebben stuk voor stuk een genezende werking.
Samen zorgen ze voor een optimale massage.
Aanraking.
Aanraken is de oudste manier van genezen.
Door aanraking en warmte neemt het hormoon oxytocine toe. Dit stimuleert een vredig en rustig gevoel. Een flinke hoeveelheid van dit hormoon in je lichaam bevordert bovendien het ontspannen van de spieren en brengt de bloeddruk omlaag.
Aanraking brengt je ook terug bij je eigen grenzen. Wie zich gestresst voelt of zich snel zorgen maakt, verliest zich als het ware een beetje in de wereld om zich heen. Massage is dan een goed middel om weer tot jezelf te komen. Door de aanraking gaat je concentratie naar je eigen huid; de begrenzing tussen je binnenwereld en de buitenwereld.
Als je je richt op het effect van die aanraking, ervaar je bij een nekmassage misschien dat er behoorlijk wat spanning in je nek zit. Door aanraking word je je kortom weer bewust van waar je lichaam aan toe is. Hoe meer het je lukt om via de massage je aandacht terug naar je lichaam te brengen, hoe minder je in je in je hoofd zit (waar de zorgen zich afspelen) en hoe meer je tot jezelf komt. En wanneer je tot jezelf komt, kun je beter relativeren en besef je weer waar je eigen grenzen liggen.
Aandacht.
De kwaliteit van de aanraking hangt voor een groot deel af van de aandacht die erin zit. Hoe meer aandacht er in de handen zit, hoe gevoeliger ze worden en hoe beter de gemasseerde persoon wordt aangevoeld.
Wanneer er met aandacht en respect wordt gemasseerd, is dat voelbaar.
Het zal vertrouwen geven waardoor de gemasseerde persoon zich sneller zal ontspannen en overgeven aan de massage.
Warmte.
Met warmte voelen we ons behaaglijk en op ons gemak.
Ons lichaam kan beter ontspannen (en functioneren) als het warm is.
Ook al is het belang van warmte flink ingeburgerd, in de praktijk hebben heel wat mensen koude voeten, handen of billen zonder het te merken. Als je bijvoorbeeld uren achter de computer werkt, kun je zó in je hoofd zitten, dat je geen aandacht hebt voor je koude voeten.
Met een massage kun je zo'n deel van het lichaam als het ware weer bij het geheel betrekken. Door de aanraking van warme handen voel je je voeten weer en dringt het pas door hoe koud ze zijn.
Het kneden stimuleert de doorbloeding, waardoor je van binnen uit warmer wordt. En de masssageolie geeft ook nog eens een verwarmend laagje om de huid.
Door koude plekken regelmatig te masseren, krijg je meer verbinding met je lichaam en voel je uiteindelijk vanzelf weer waar je wat meer warmte kunt gebruiken.
Van top tot teen weer lekker in je vel zitten!
Ontspanning.
Een massage helpt lichamelijk en geestelijk ontspannen.
Dat kunnen we regelmatig goed gebruiken.
Of je nu teveel taken en verantwoordelijkheden op je schouders hebt, prestatiedruk voelt, belangrijke beslissingen moet nemen, of je ergens zorgen over maakt, het leidt allemaal tot spanning.
Vaak zet die spanning zich vast in je lichaam (bijvoorbeeld in de nek, tussen de schouderbladen, hoofdpijn,...).
Lichaam en geest werken sterk op elkaar in.
Wanneer we teveel van onszelf vragen, zet het lichaam zich schrap.
Door die verkrampte spieren terug soepel te maken, ontspannen niet alleen de spieren, maar kun je ook mentaal weer ontspannen.
ALLES LIJKT WEER TE STROMEN.
Wat blokkeerde, komt weer in beweging. Zelfs opgekropte emoties kunnen door een massage loskomen.
Zo werkt massage gunstig op lichaam, geest en gevoel.
Het mag tegenstrijdig klinken, maar juist door de onstpannende werking, kan een massage energie opwekken. Spanning en stress kosten namelijk energie.
Het kan je behoorlijk uitputten.
Eigenlijk heel logisch dus, dat je je na een masssage vitaler voelt.